opero

Opero je špičkový sdílený prostor pro práci, networking a společenské akce. Působí ve vysoce reprezentativní budově v samotném centru Prahy v těsné blízkosti Staroměstského náměstí. Dům byl postaven počátkem 20. století podle návrhu předního architekta Otakara Novotného a stal se ve své době nejmodernějším tiskařským domem v regionu Střední Evropy. Díky svému zakladateli a jeho vůdčí roli ve spolku Mánes se zde zároveň scházela jedinečná společnost významných kulturních a společenských osobností, jako Max Švabinský, Jan Štursa nebo Jan Kotěra. Rodila se zde zásadní díla české umělecké historie, tříbil se společenský život. Na tento odkaz se snaží Opero navázat.

Servis

#vizuální identita #webdesign #komunikační kampaň #publikace #design interiéru #design nábytku

Rok

2016

hero 1.jpg

Zadání

Opero při svém vzniku, jako jeden z prvních coworkingových prostorů v Praze, požadovalo nejen unikální vizuální styl, ale i celkové řešení prostoru, který ve Štencově domě převzalo. Šlo o komplexní zakázku a výborný příklad možnosti spojení různých designových oblastí v jeden funkční celek.

Idea

Za názvem Opero stojí vytčený archtetyp renesančního člověka, který svou cestu profesním i osobním životem chápe jako neustále se dotvářející řetězec událostí směřující ke zdokonalování. Původní dílo Umberta Eca “Opera aperta”  (česky “Otevřené dílo” ) je nejen inspirací pro název Opero, ale i ideovou inspirací, kdy “dílo” je vždy otevřené a jeho neustálé cizelování a vývoj zajišťují posun, život a tvoření. 

hero 2.jpg

Řešení

Logotyp a stejně tak grafické elementy vycházejí právě z myšlenky tvoření - nehotového díla. Myšlenky skicy, náčrtku, který, díky své nekonečné genezi, nemůže uváznout v “dokončené” formě a vede nás tak dál. Sám pak implikuje vývoj. Jako základní barva doplňující čenou je zvolena žlutá pro své základní vlastnosti - jde o barvu slunce, světla a optimismu, jež oživuje, aktivuje a vede kupředu. 

Interiér

Komunistickou érou zanedbaný a devadesátými lety poznamenaný interiér bylo potřeba znovu uvést do života. Genialita a funkčnost prostoru však svůj charakter neztratila a práce na podobném projektu byla radostí. Prostory byly vybaveny nábytkem navrženým na míru a upraveny. Spolupráce se studiem MAAT architekti se zdařila a v roce 2017 byl projekt oceněn jako vítěz  „Nejatraktivnější pracovní prostředí“ Art of Space 2017. 

fotografie: Peter Fabo